ZusenZomer in het Noordhollands Dagblad

Hamamdoeken worden al eeuwen ambachtelijk gemaakt

zusenzomer fairtrade in de krant

Zuiderwoude – De zussen Martine (48) en Petra Siebelink (51) runnen sinds 2010 de webwinkel ZusenZomer. Van hieruit houden ze zich bezig met de verkoop van hamamdoeken die diep in de bergen van Turkije en de binnenlanden van Tunesië op ambachtelijke wijze worden bereid. ‘Fairtrade staat bij ons op nummer 1.’ Martine en Petra Siebelink, geboren in Velzen en opgegroeid in Koog aan de Zaan, vestigden in 2010 het bedrijf ZusenZomer in Zuiderwoude. Martine woont inmiddels al twaalf jaar in het dorpje dat deel uitmaakt van de gemeente Waterland. ,,Het is altijd een droom geweest om in Waterland te wonen en die is uitgekomen.” Voor de zussen de webshop, waar ze hun eigen collectie hamamdoeken, hamam badjassen en onder andere ook strandtassen verkopen., begonnen, hadden ze hun sporen al verdiend in het bedrijfsleven.

,, We kwamen dus wel beslagen ten ijs. Het leuke is dat we eerst een heel andere richting op zijn gegaan en nu toch weer samen zijn gekomen. Onze expertises sluiten geweldig op elkaar aan. Martine doet het operationele gedeelte - de inkoop en de contacten met de klant - en ik hou mezelf meer bezig met de website. Ik grap wel altijd dat zij (Petra, red.) het gas is en ik de rem. Ze heeft namelijk iedere dag weer grootse plannen en dat moet ik soms een beetje temperen.” Ambachtelijk ,,We hadden eerst een bedrijf (webwinkel, red.) in luxe bed-, bad- en tafellinnen. Daar ben ik in aanraking gekomen met hamamdoeken. Ik vond het direct een fantastisch product. Het is de oudste handdoek ter wereld en afkomstig uit landen met een echte hamamcultuur zoals Turkije en Tunesië. Het is ontzettend praktisch. In plaats van dat je van die dikke handdoeken mee moet nemen naar vakantie, pak je een dun en lichtgewicht badlaken. Ze drogen ontzettend goed af, zijn snel droog, makkelijk te wassen, er blijft geen zand inzitten en je kunt ze ook gebruiken als omslagdoek.

Het is een product met ontzettend veel voordelen, maar ook nog eens heel mooi.” De interesse is gewekt en samen besluiten de gezusters Siebelink een webwinkel te openen. ,,Eenmaal begonnen, wisten we dat we ons hard wilden maken voor eerlijke handel.

De grote bedrijven verkopen hamamdoeken die gemaakt worden in India en China, maar daar passen we voor. Wij kiezen voor échte hamamdoeken die gemaakt worden in Turkije en Tunesië, waar de oorsprong van de doeken ook ligt. We werken samen met kleinschalige weverijen en gaan geregeld naar de landen toe zodat we de banden innig houden en goed zicht hebben op de kwaliteit.”

De verhoudingen met en in Turkije staan op scherp door het regime Erdogan. Het is voor ZusenZomer nooit aanleiding geweest om de handel met de lokale ondernemers stop te zetten. ,,Het gaat om kleine bergdorpjes waar verder niets is. Als wij daar weg gaan, halen we de inkomsten en het bestaansrecht van zeker vier hardwerkende families weg. Puur omdat er op politiek niveau dingen helemaal fout gaan. Dingen waar de mensen zelf niet eens achterstaan en soms niet eens weet van hebben. Dat is voor ons geen optie. We bieden de wevers een eerlijke prijs en garanderen ze een jaarlijkse afname. Op deze manier houden we deze eeuwenoude ambacht in stand.”