ZusenZomer hamamdoeken en hamam badjassen duurder geworden?

Ja dat klopt. Helaas ontkomen we er niet aan. De prijzen stijgen op alle fronten. En ho komt dat nu? We willen het graag uitleggen.

Hoge inflatie maakt onze badjassen, kimono's en hamamdoeken duurder

We produceren in Turkije en Tunesië en daar zijn allerlei binnenlandse economische ontwikkelingen die van invloed zijn op de prijzen. Er is sprake van hoge inflatie, waardoor alle binnenlandse grondstoffen, elektra en gas, maar ook arbeidskosten zijn gestegen. Bijvoorbeeld de energieprijzen in Turkije zijn de laatste maanden met 150% gestegen. Zeker in Turkije is dat momenteel dramatisch voor de gewone bevolking. De prijzen voor hun dagelijkse boodschappen worden met de week duurder. Ook kunnen kleine ondernemers bijna de rekening van elektra niet meer betalen. De regering heeft daarom aan het begin van het jaar het minimum arbeidsloon verhoogd met 50%. Dat is enorm!

ZusenZomer biedt steun aan de kleine weverijen

Doordat wij als ZusenZomer betalen in euro’s, kunnen onze leveranciers dat nog enigszins opvangen.  We vinden het ook belangrijk dat we als partner van onze weverijen gezamenlijk de lasten dragen. Het zijn kleine familiebedrijven in Tunesie en Turkije en zij hebben onze steun hard nodig om te kunnen overleven.

Stijgende katoenprijzen

Naast deze verhogingen die van invloed zijn op het productieproces van onze hamamdoeken, hebben we te maken met de kosten van katoen. Katoenprijzen zijn op de wereldmarkt door het dak gegaan. Hier was vorig jaar al sprake van, maar de stijgingen stoppen vooralsnog niet. Dit komt onder andere door slechte oogsten en het opkopen van katoen door China. De katoen wordt in dollars of euro’s betaald, dus daarmee wordt onze inkoop van badjassen, kimono’s en hamamdoeken direct ook duurder. Tel daarbij nog eens de oplopende kosten voor vrachtverkeer en dan is het plaatje compleet.

Laten we hopen op betere tijden

Helaas. We willen een eerlijke prijs betalen voor onze mooie hamamdoeken en hamam badjassen & kimono's en daarom kunnen we niet vasthouden aan onze eerdere prijzen. Laten we hopen op betere tijden!